BOURBON

Pochodzenie i cechy ogólne

Bourbon to najsłynniejsza spośród odmian wywodzących się z grupy Bourbon. Jest to wysoka odmiana, która charakteryzuje się stosunkowo niską wydajnością, podatnością na najważniejsze choroby kawowca, oraz znakomitą jakością filiżanki (excellent cup quality).

Historia i rozprzestrzenianie się

Francuscy misjonarze sprowadzili odmianę Bourbon z Jemenu na wyspę Bourbon (dzisiejsza Réunion) na początku XVIII wieku. To właśnie od tej wyspy odmiana otrzymała swoją nazwę. Do połowy XIX wieku Bourbon nie opuścił wyspy, ale od około 1850 roku zaczął się rozprzestrzeniać, gdy misjonarze zakładali placówki w Afryce i Amerykach.

Bourbon w Ameryce Łacińskiej

Odmiana trafiła do Brazylii około 1860 roku i stamtąd szybko rozprzestrzeniła się na północ, do innych części Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie nadal jest uprawiana. Na tym obszarze została skrzyżowana z innymi odmianami spokrewnionymi z Bourbonem, które pochodziły z Indii oraz z rdzennych odmian etiopskich.

Obecność współczesna

Obecnie istnieje wiele odmian typu Bourbon w Afryce Wschodniej, ale żadna z nich nie odpowiada w pełni oryginalnej odmianie Bourbon znanej z Ameryki Łacińskiej. W dzisiejszych czasach Bourbon został w dużej mierze zastąpiony przez jego potomne odmiany, takie jak Caturra, Catuai oraz Mundo Novo. Mimo to, oryginalny Bourbon wciąż jest uprawiany w Salwadorze, Gwatemali, Hondurasie i Peru.