SL34

Charakterystyka ogólna

SL34 to jedna z ważnych odmian kawy wyselekcjonowanych w Kenii w latach 30. XX wieku. Została wybrana w laboratoriach Scott Agricultural Laboratories (więcej informacji w opisie SL28) w ramach programu selekcji prowadzonym w latach 1935–1939, gdzie wszystkie wybrane drzewa oznaczano przedrostkiem „SL”.

Pochodzenie i selekcja

SL34 została wybrana z pojedynczego drzewa rosnącego na Loresho Estate w Kabete (Kenia), w ramach współpracy laboratoriów Scott z prywatnymi właścicielami plantacji. Drzewo to oznaczono jako „French Mission”.

Pochodzenie French Mission wiąże się z działalnością misjonarzy francuskich (znanych jako Duchacze – Spiritans), którzy założyli misję w 1893 roku w Bura (Wzgórza Taita, Kenia), gdzie zasadzili kawowce Bourbon przywiezione z wyspy La Réunion. Sadzonki z Bura zostały przeniesione do drugiej francuskiej misji – Saint Austin (w pobliżu Nairobi) w 1899 roku, skąd nasiona trafiły do osadników uprawiających kawę. Właśnie ta linia nazywana jest dziś potocznie French Mission Coffee.

Kwestia genetyki

Z uwagi na historyczny szlak migracji ziaren bezpośrednio z La Réunion, przyjmuje się powszechnie, że French Mission to odmiana Bourbon. Jednak najnowsze badania genetyczne wykazały, że SL34 jest spokrewniona z grupą genetyczną Typica, a nie Bourbon.

To sugeruje, że historia o pochodzeniu SL34 z populacji French Mission może być niedokładna lub błędna.