Blog

Plantacja kawy Finca El Paraíso w Kolumbii
Kawa z Kolumbii, która pachnie brzoskwinią – poznaj Finca El Paraíso
Finca El Paraíso to flagowa farma rodziny Bermúdez, której twarzą stał się Diego Bermúdez — wizjoner i innowator. Rodzina zarządza kilkoma farmami w regionie Cauca (m.in. El Paraíso, El Rubi,... Czytaj dalej...
Kawa z Kolumbii i metoda Culturing – jak owoce, azot i mikroorganizmy tworzą sensoryczne arcydzieło?
Kawa z Kolumbii i metoda Culturing – jak owoce, azot i mikroorganizmy tworzą sensoryczne arcydzieło?
Metoda Culturing to przyszłość obróbki kawy. Łączy naukową precyzję, wiedzę mikrobiologiczną i artystyczną intuicję producenta. Jeśli szukasz kawy, która zachwyca głębią smaku już po pierwszym łyku – koniecznie sięgnij po... Czytaj dalej...
Catuai
Catuai
Catuaí to krzyżówka dwóch odmian: wysoce plennej Mundo Novo oraz kompaktowej Caturry. Została stworzona przez Instituto Agronômico (IAC) w Campinas, w stanie São Paulo w Brazylii. Roślina jest bardzo plenna... Czytaj dalej...
Ruiru 11
Ruiru 11
Ruiru 11 to kompaktowa, wysokoplenna odmiana kawy opracowana w Kenii, zaprojektowana z myślą o intensywnej uprawie i zmniejszeniu strat spowodowanych chorobami i szkodnikami. Zawdzięcza swoją nazwę stacji badawczej w Ruiru,... Czytaj dalej...
Cupping w kawiarni Relax na Wilczej – relacja z degustacji kaw specialty
Cupping w kawiarni Relax na Wilczej – relacja z degustacji kaw specialty
Cupping to wyjątkowa forma degustacji kawy, która pozwala w pełni poznać jej charakter — aromat, smak, strukturę, balans. To rytuał, który łączy społeczność wokół ziarna i daje szansę na świadome... Czytaj dalej...
Gesha Village
Gesha Village
Gesha Village Coffee Estate została założona przez Rachel Samuel i Adama Overtona, którzy w 2007 roku przybyli do Etiopii, aby nakręcić film dokumentalny o tamtejszej kawie. Podczas pracy nad projektem... Czytaj dalej...
Mikrolot
Mikrolot
Dzień po dniu producenci, palacze i cupperzy spędzają niezliczone godziny pracy, aby produkować i palić małe, możliwe do prześledzenia partie Czytaj dalej...
Podniesione łóżka afrykańskie obróbka kawy specialty
African beds I Podniesione łóżka I Łóżka afrykańskie
Podniesione łóżka to konstrukcje przypominające rusztowania, które podnoszą perforowane tace, wyłożone pergaminem, na których trzyma się wiśnie kawowca. Czytaj dalej...
Washed
Obróbka kawy: Washed, czyli myta lub inaczej " obróbka na mokro"  Czytaj dalej...
Bourbon
Bourbon
Bourbon to najsłynniejsza spośród odmian wywodzących się z grupy Bourbon. Jest to wysoka odmiana, która charakteryzuje się stosunkowo niską wydajnością, podatnością na najważniejsze choroby kawowca, oraz znakomitą jakością filiżanki. Czytaj dalej...
SL28, SL34
SL28, SL34
SL28 to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian kawowca pochodzących z Afryki. Od momentu selekcji w Kenii w latach 30. XX wieku, SL28 rozprzestrzeniła się na inne regiony kontynentu... Czytaj dalej...
Thermal Shock
Za rozwój i popularyzację metody Thermal Shock odpowiadają prawdziwi innowatorzy w świecie kawy – Granja El Paraiso 92 z Kolumbii, pod kierownictwem Wiltona Beniteza. Benitez to nie tylko plantator, ale też kawowy naukowiec, który z pasją testuje nowe metody obróbki, by osiągnąć kawy o niesamowitych profilach smakowych. Granja El Paraiso to prawdziwe laboratorium kawy, gdzie technologia i tradycja spotykają się, by tworzyć kawy o najwyższej jakości. Czytaj dalej...