Finca El Paraíso to flagowa farma rodziny Bermúdez, której twarzą stał się Diego Bermúdez — wizjoner i innowator. Rodzina zarządza kilkoma farmami w regionie Cauca (m.in. El Paraíso, El Rubi,...
Czytaj dalej...
Metoda Culturing to przyszłość obróbki kawy. Łączy naukową precyzję, wiedzę mikrobiologiczną i artystyczną intuicję producenta. Jeśli szukasz kawy, która zachwyca głębią smaku już po pierwszym łyku – koniecznie sięgnij po...
Czytaj dalej...
Catuaí to krzyżówka dwóch odmian: wysoce plennej Mundo Novo oraz kompaktowej Caturry. Została stworzona przez Instituto Agronômico (IAC) w Campinas, w stanie São Paulo w Brazylii. Roślina jest bardzo plenna...
Czytaj dalej...
Ruiru 11 to kompaktowa, wysokoplenna odmiana kawy opracowana w Kenii, zaprojektowana z myślą o intensywnej uprawie i zmniejszeniu strat spowodowanych chorobami i szkodnikami. Zawdzięcza swoją nazwę stacji badawczej w Ruiru,...
Czytaj dalej...
Cupping to wyjątkowa forma degustacji kawy, która pozwala w pełni poznać jej charakter — aromat, smak, strukturę, balans. To rytuał, który łączy społeczność wokół ziarna i daje szansę na świadome...
Czytaj dalej...
Gesha Village Coffee Estate została założona przez Rachel Samuel i Adama Overtona, którzy w 2007 roku przybyli do Etiopii, aby nakręcić film dokumentalny o tamtejszej kawie. Podczas pracy nad projektem...
Czytaj dalej...
Dzień po dniu producenci, palacze i cupperzy spędzają niezliczone godziny pracy, aby produkować i palić małe, możliwe do prześledzenia partie
Czytaj dalej...
Podniesione łóżka to konstrukcje przypominające rusztowania, które podnoszą perforowane tace, wyłożone pergaminem, na których trzyma się wiśnie kawowca.
Czytaj dalej...
Bourbon to najsłynniejsza spośród odmian wywodzących się z grupy Bourbon. Jest to wysoka odmiana, która charakteryzuje się stosunkowo niską wydajnością, podatnością na najważniejsze choroby kawowca, oraz znakomitą jakością filiżanki.
Czytaj dalej...
SL28 to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian kawowca pochodzących z Afryki. Od momentu selekcji w Kenii w latach 30. XX wieku, SL28 rozprzestrzeniła się na inne regiony kontynentu...
Czytaj dalej...
Za rozwój i popularyzację metody Thermal Shock odpowiadają prawdziwi innowatorzy w świecie kawy – Granja El Paraiso 92 z Kolumbii, pod kierownictwem Wiltona Beniteza. Benitez to nie tylko plantator, ale też kawowy naukowiec, który z pasją testuje nowe metody obróbki, by osiągnąć kawy o niesamowitych profilach smakowych. Granja El Paraiso to prawdziwe laboratorium kawy, gdzie technologia i tradycja spotykają się, by tworzyć kawy o najwyższej jakości.
Czytaj dalej...