Kolekcja: Honey
W przeciwieństwie do metod washed (na mokro) i natural (na sucho), Honey to proces, który zachowuje nieco "miąższu" owocu kawy (mucilage) na ziarnie podczas suszenia. Po zebraniu wiśni kawowych, ich zewnętrzna skórka jest usuwana, ale zamiast mycia ziaren (jak w przypadku obróbki mokrej), zostawia się część słodkiego miąższu do naturalnego fermentowania w trakcie suszenia. I choć nazwa sugeruje miód, to ten proces nie ma z nim nic wspólnego – pochodzi od lepkiej, słodkiej konsystencji otaczającej ziarna, która rzeczywiście przypomina miód.
Efekt? Kawa obrabiana metodą Honey zachowuje naturalną słodycz owocu, oferując jednocześnie gładką, zbalansowaną kwasowość. W zależności od ilości pozostawionego miąższu i warunków suszenia, kawa może mieć różne warianty smakowe – od lekkich, kwiatowych nut po intensywną, owocową bombę.
Różne warianty obróbki Honey
- yellow honey
- red honey
- black honey
Technika Honey zyskała popularność zwłaszcza w Ameryce Środkowej, a kraje takie jak Kostaryka i Salwador stały się prawdziwymi mistrzami tej metody. Rolnicy w tych regionach, korzystając z idealnych warunków klimatycznych, odkryli, że metoda Honey nie tylko pozwala im oszczędzać wodę (w przeciwieństwie do mokrej obróbki), ale również wydobywa niesamowite smaki z ziaren kawy.
Jednym z czołowych propagatorów tej metody jest Granja El Paraiso w Kolumbii, której plantatorzy eksperymentują z różnymi wariantami Honey, by dostarczyć kawy o zróżnicowanym i bogatym profilu smakowym. Obserwują proces fermentacji z precyzją, kontrolując temperaturę i czas suszenia, aby osiągnąć perfekcyjny balans między słodyczą, kwasowością i body kawy.
-
Ciastka Imbirowe, Borówki i Cytryna
Parainema
Honey
Honduras Sabillon
Dostawca:SproutCena regularna 80,00 zł PLNCena regularnaCena jednostkowa / na -
Banan, Brązowy cukier i Wanilia
Catillo i Caturra
Honey i Banano Mossto Cofermented
Kolumbia E. Norena BANAN
Dostawca:KavoholikCena regularna 94,00 zł PLNCena regularnaCena jednostkowa / na -
Kwiaty, Śliwka, Liczi i Cukierki
Pink Bourbon
Honey i Hydro Process lychee
Kolumbia E. Norena LICZI Pink Bourbon
Dostawca:KavoholikCena regularna Od 15,00 zł PLNCena regularnaCena jednostkowa / na -
Lulo, Kiwi i Cukierki
Caturra i Castillo
Honey i Lulo Kiwi Mossto Cofermented
Kolumbia E. Norena LULO KIWI
Dostawca:KavoholikCena regularna 94,00 zł PLNCena regularnaCena jednostkowa / na -
Marakuja, Wiśnie, Brzoskwinia i Cukierki
Caturra i Castillo
Honey i Passion Fruit Mossto Cofermented
Kolumbia E. Norena MARAKUJA
Dostawca:KavoholikCena regularna 94,00 zł PLNCena regularnaCena jednostkowa / na -
Karmel i Żurawina
Caturra i Castillo
Honey i Cranberry Fruit Mossto Cofermented
Kolumbia E. Norena ŻURAWINA
Dostawca:KavoholikCena regularna Od 15,00 zł PLNCena regularnaCena jednostkowa / na -
Truskawki, Plaster miodu i Syrop Karmelowy
Red Caturra
Carbonic Maceration, Strawberry Infusion i Honey
Kolumbia La Luisa Strawberry Infusion
Dostawca:SproutCena regularna 97,00 zł PLNCena regularnaCena jednostkowa / na -
Tropikalne owoce
Castillo
Honey i Mossto 120H Fermentation
Kolumbia O. Hernandez ORANGE MOSSTO
Dostawca:KavoholikCena regularna Od 15,00 zł PLNCena regularnaCena jednostkowa / na