
Bourbon
BOURBON
Pochodzenie i cechy ogólne
Bourbon to najsłynniejsza spośród odmian wywodzących się z grupy Bourbon. Jest to wysoka odmiana, która charakteryzuje się stosunkowo niską wydajnością, podatnością na najważniejsze choroby kawowca, oraz znakomitą jakością filiżanki (excellent cup quality).
Historia i rozprzestrzenianie się
Francuscy misjonarze sprowadzili odmianę Bourbon z Jemenu na wyspę Bourbon (dzisiejsza Réunion) na początku XVIII wieku. To właśnie od tej wyspy odmiana otrzymała swoją nazwę. Do połowy XIX wieku Bourbon nie opuścił wyspy, ale od około 1850 roku zaczął się rozprzestrzeniać, gdy misjonarze zakładali placówki w Afryce i Amerykach.
Bourbon w Ameryce Łacińskiej
Odmiana trafiła do Brazylii około 1860 roku i stamtąd szybko rozprzestrzeniła się na północ, do innych części Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie nadal jest uprawiana. Na tym obszarze została skrzyżowana z innymi odmianami spokrewnionymi z Bourbonem, które pochodziły z Indii oraz z rdzennych odmian etiopskich.
Obecność współczesna
Obecnie istnieje wiele odmian typu Bourbon w Afryce Wschodniej, ale żadna z nich nie odpowiada w pełni oryginalnej odmianie Bourbon znanej z Ameryki Łacińskiej. W dzisiejszych czasach Bourbon został w dużej mierze zastąpiony przez jego potomne odmiany, takie jak Caturra, Catuai oraz Mundo Novo. Mimo to, oryginalny Bourbon wciąż jest uprawiany w Salwadorze, Gwatemali, Hondurasie i Peru.
-
Maliny, Hibiskus, and Jabłko Granny Smiths
Bourbon and Jackson
Natural
Rwanda Surf Rider
Regular price 87,00 zł PLNRegular priceUnit price / per -
Wiśnie, Cukier Demerara, and Goździki
Kent, Bourbon, and N39
Washed
Tanzania Rocket Summer
Regular price 81,00 zł PLNRegular priceUnit price / per -
Morele, Melon, Praliny, and Rum
Bourbon
Anaerobic and Natural
Rwanda Ireme
Regular price 77,00 zł PLNRegular priceUnit price / per