Blog

Cupping w kawiarni Relax na Wilczej – relacja z degustacji kaw specialty

Cupping w kawiarni Relax na Wilczej – relacja z...

Cupping to wyjątkowa forma degustacji kawy, która pozwala w pełni poznać jej charakter — aromat, smak, strukturę, balans. To rytuał, który łączy społeczność wokół ziarna i daje szansę na świadome...

Cupping w kawiarni Relax na Wilczej – relacja z...

Cupping to wyjątkowa forma degustacji kawy, która pozwala w pełni poznać jej charakter — aromat, smak, strukturę, balans. To rytuał, który łączy społeczność wokół ziarna i daje szansę na świadome...

Gesha Village

Gesha Village

Gesha Village Coffee Estate została założona przez Rachel Samuel i Adama Overtona, którzy w 2007 roku przybyli do Etiopii, aby nakręcić film dokumentalny o tamtejszej kawie. Podczas pracy nad projektem...

Gesha Village

Gesha Village Coffee Estate została założona przez Rachel Samuel i Adama Overtona, którzy w 2007 roku przybyli do Etiopii, aby nakręcić film dokumentalny o tamtejszej kawie. Podczas pracy nad projektem...

Mikrolot

Microlight I Microlight

Dzień po dniu producenci, palacze i cupperzy spędzają niezliczone godziny pracy, aby produkować i palić małe, możliwe do prześledzenia partie

Microlight I Microlight

Dzień po dniu producenci, palacze i cupperzy spędzają niezliczone godziny pracy, aby produkować i palić małe, możliwe do prześledzenia partie

African beds I Podniesione łóżka I Łóżka afrykańskie

African beds I Raised beds I African beds

Podniesione łóżka to konstrukcje przypominające rusztowania, które podnoszą perforowane tace, wyłożone pergaminem, na których trzyma się wiśnie kawowca.

African beds I Raised beds I African beds

Podniesione łóżka to konstrukcje przypominające rusztowania, które podnoszą perforowane tace, wyłożone pergaminem, na których trzyma się wiśnie kawowca.

Washed

Obróbka kawy: Washed, czyli myta lub inaczej " obróbka na mokro" 

Washed

Obróbka kawy: Washed, czyli myta lub inaczej " obróbka na mokro" 

Bourbon

Odmiana botaniczna Bourbon to prawdziwy arystokrata w świecie kawy, o rodowodzie sięgającym początków XVIII wieku.

Bourbon

Odmiana botaniczna Bourbon to prawdziwy arystokrata w świecie kawy, o rodowodzie sięgającym początków XVIII wieku.