SL28, SL34

SL28, SL34

SL34

Charakterystyka ogólna

SL34 to jedna z ważnych odmian kawy wyselekcjonowanych w Kenii w latach 30. XX wieku. Została wybrana w laboratoriach Scott Agricultural Laboratories w ramach programu selekcji prowadzonym w latach 1935–1939, gdzie wszystkie wybrane drzewa oznaczano przedrostkiem „SL”.

Pochodzenie i selekcja

SL34 została wybrana z pojedynczego drzewa rosnącego na Loresho Estate w Kabete (Kenia), w ramach współpracy laboratoriów Scott z prywatnymi właścicielami plantacji. Drzewo to oznaczono jako „French Mission”.

Pochodzenie French Mission wiąże się z działalnością misjonarzy francuskich (znanych jako Duchacze – Spiritans), którzy założyli misję w 1893 roku w Bura (Wzgórza Taita, Kenia), gdzie zasadzili kawowce Bourbon przywiezione z wyspy La Réunion. Sadzonki z Bura zostały przeniesione do drugiej francuskiej misji – Saint Austin (w pobliżu Nairobi) w 1899 roku, skąd nasiona trafiły do osadników uprawiających kawę. Właśnie ta linia nazywana jest dziś potocznie French Mission Coffee.

Kwestia genetyki

Z uwagi na historyczny szlak migracji ziaren bezpośrednio z La Réunion, przyjmuje się powszechnie, że French Mission to odmiana Bourbon. Jednak najnowsze badania genetyczne wykazały, że SL34 jest spokrewniona z grupą genetyczną Typica, a nie Bourbon.

To sugeruje, że historia o pochodzeniu SL34 z populacji French Mission może być niedokładna lub błędna.

SL28

Charakterystyka ogólna

SL28 to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian kawowca pochodzących z Afryki. Od momentu selekcji w Kenii w latach 30. XX wieku, SL28 rozprzestrzeniła się na inne regiony kontynentu (szczególnie ważna jest w regionach uprawy Arabiki w Ugandzie), a także trafiła do Ameryki Łacińskiej.

Odmiana ta najlepiej sprawdza się na średnich i wysokich wysokościach, jest odporna na suszę, lecz podatna na najważniejsze choroby kawy. Jedną z jej wyróżniających cech jest rustykalność, czyli zdolność do przetrwania nawet wieloletnich zaniedbań – po czym może ponownie zacząć owocować. W Kenii można znaleźć drzewa SL28 mające 60–80 lat, które wciąż wydają owoce.

Historia selekcji

SL28 została wybrana w 1935 roku przez Scott Agricultural Laboratories (obecnie Narodowe Laboratoria Rolnicze – NARL) z pojedynczego drzewa należącego do populacji określanej jako Tanganyika Drought Resistant (odmiana odporna na suszę z Tanganiki). W 1931 roku główny inspektor kawy Scott Labs, A.D. Trench, odbył podróż do Tanganiki (obecnie Tanzania), gdzie zauważył kawowca odporną na suszę, choroby i szkodniki w rejonie Moduli. Zebrane nasiona przywieziono do laboratoriów w Kenii, gdzie potwierdzono ich odporność na suszę. Z tych prac wyselekcjonowano właśnie SL28, która okazała się najcenniejszym wynikiem intensywnej pracy hodowlanej tego okresu.

Nazwa „SL” pochodzi od oznaczenia drzew wybranych do badań w laboratoriach Scott Laboratories w latach 1935–1939.

Pochodzenie genetyczne

Najnowsze badania genetyczne potwierdziły, że SL28 należy do grupy genetycznej Bourbon, co potwierdza jej wysoką jakość filiżanki oraz dziedzictwo cenionej linii Arabiki.

Historia Scott Agricultural Laboratories

Scott Agricultural Laboratories zostały założone przez kolonialny rząd brytyjski w Kenii w 1922 roku. Ich zadaniem było prowadzenie badań rolniczych, doradztwo i szkolenia dla kenijskich rolników. W laboratoriach zatrudniano m.in. entomologa, mykologa i hodowcę roślin.

Sekcja kawy została przeniesiona do laboratoriów w 1934 roku i miała do dyspozycji 24 akry ziemi przeznaczone pod uprawy kawy. Nazwa jednostki pochodziła od budynków – pierwotnie sanatorium zbudowanego w 1913 roku, wykorzystywanego jako szpital wojenny podczas I wojny światowej, nazwanych na cześć dr. Henry’ego Scotta, szkockiego misjonarza. Po przejęciu przez Departament Rolnictwa, nazwano je Scott Agricultural Laboratories.

Zarówno Scott Laboratories w Kenii, jak i stacja badawcza w Lyamungo w Tanganice, stały się głównymi ośrodkami badań nad kawą w Afryce Wschodniej. Prace prowadzono we współpracy z prywatnymi plantatorami i obejmowały m.in. próby porównawcze, szczepienia, przycinanie, wpływ zacienienia oraz uprawy międzyplonowe.

W 1944 roku zdecydowano o przeniesieniu badań nad kawą do nowej stacji w Jacaranda Estates (około 32 km na północ od Ruiru), która rozpoczęła działalność w 1949 roku. Dodatkowe stacje powstały w Upper Kiambu (1957), Meru (1958), Kitale (1938), Lake Victoria (1959) oraz Kisii (1957).

Może kawki?

Zobacz wszystkie
Gesha Luna Coffee Mates x Focusy – Kolumbia, Finca El Paraíso, Diego Bermúdez

Gesha Luna Coffee Mates x Focusy – Kolumbia, Finca El Paraíso, Diego Bermúdez

125,00 zł PLN

Gesha Luna Coffee Mates x Focusy – Kolumbia, Finca El Paraíso, Diego Bermúdez

Jaśmin, Akacja, Fioletowy Skittles i Eukaliptus

125,00 zł PLN
Kolumbia Finca La Riviera

Kolumbia Finca La Riviera

86,00 zł PLN

Kolumbia Finca La Riviera

Suszona morela, Marakuja i Cukier trzcinowy

86,00 zł PLN
Kolumbia Finca Milan Vanilla Process

Kolumbia Finca Milan Vanilla Process

86,00 zł PLN

Kolumbia Finca Milan Vanilla Process

Wanilia, Nugat i Cynamon

86,00 zł PLN
Kolumbia Los Nogales Low Caf

Kolumbia Los Nogales Low Caf

103,00 zł PLN

Kolumbia Los Nogales Low Caf

Cytryna, Bergamotka i Truskawka

103,00 zł PLN
Kolumbia Gesha Natural CGLE Cerro Azul

Kolumbia Gesha Natural CGLE Cerro Azul

165,00 zł PLN

Kolumbia Gesha Natural CGLE Cerro Azul

Likier różany, Mango i Jeżyna

165,00 zł PLN
Kolumbia Gesha Washed Aristobulo Rayo

Kolumbia Gesha Washed Aristobulo Rayo

97,00 zł PLN

Kolumbia Gesha Washed Aristobulo Rayo

Miód, Kwiat pomarańczy i Morela

97,00 zł PLN
Kolumbia Sidra CGLE Las Margaritas

Kolumbia Sidra CGLE Las Margaritas

106,00 zł PLN

Kolumbia Sidra CGLE Las Margaritas

Wanilia, Mandarynka i Daktyle

106,00 zł PLN
Kolumbia Finca La Riviera Pink Bourbon Espresso

Kolumbia Finca La Riviera Pink Bourbon Espresso

76,00 zł PLN

Kolumbia Finca La Riviera Pink Bourbon Espresso

Brzoskwinia, Smoczy owoc, Mandarynka i Liczi

76,00 zł PLN