SL28, SL34

SL28, SL34

SL34

Charakterystyka ogólna

SL34 to jedna z ważnych odmian kawy wyselekcjonowanych w Kenii w latach 30. XX wieku. Została wybrana w laboratoriach Scott Agricultural Laboratories w ramach programu selekcji prowadzonym w latach 1935–1939, gdzie wszystkie wybrane drzewa oznaczano przedrostkiem „SL”.

Pochodzenie i selekcja

SL34 została wybrana z pojedynczego drzewa rosnącego na Loresho Estate w Kabete (Kenia), w ramach współpracy laboratoriów Scott z prywatnymi właścicielami plantacji. Drzewo to oznaczono jako „French Mission”.

Pochodzenie French Mission wiąże się z działalnością misjonarzy francuskich (znanych jako Duchacze – Spiritans), którzy założyli misję w 1893 roku w Bura (Wzgórza Taita, Kenia), gdzie zasadzili kawowce Bourbon przywiezione z wyspy La Réunion. Sadzonki z Bura zostały przeniesione do drugiej francuskiej misji – Saint Austin (w pobliżu Nairobi) w 1899 roku, skąd nasiona trafiły do osadników uprawiających kawę. Właśnie ta linia nazywana jest dziś potocznie French Mission Coffee.

Kwestia genetyki

Z uwagi na historyczny szlak migracji ziaren bezpośrednio z La Réunion, przyjmuje się powszechnie, że French Mission to odmiana Bourbon. Jednak najnowsze badania genetyczne wykazały, że SL34 jest spokrewniona z grupą genetyczną Typica, a nie Bourbon.

To sugeruje, że historia o pochodzeniu SL34 z populacji French Mission może być niedokładna lub błędna.

SL28

Charakterystyka ogólna

SL28 to jedna z najbardziej znanych i cenionych odmian kawowca pochodzących z Afryki. Od momentu selekcji w Kenii w latach 30. XX wieku, SL28 rozprzestrzeniła się na inne regiony kontynentu (szczególnie ważna jest w regionach uprawy Arabiki w Ugandzie), a także trafiła do Ameryki Łacińskiej.

Odmiana ta najlepiej sprawdza się na średnich i wysokich wysokościach, jest odporna na suszę, lecz podatna na najważniejsze choroby kawy. Jedną z jej wyróżniających cech jest rustykalność, czyli zdolność do przetrwania nawet wieloletnich zaniedbań – po czym może ponownie zacząć owocować. W Kenii można znaleźć drzewa SL28 mające 60–80 lat, które wciąż wydają owoce.

Historia selekcji

SL28 została wybrana w 1935 roku przez Scott Agricultural Laboratories (obecnie Narodowe Laboratoria Rolnicze – NARL) z pojedynczego drzewa należącego do populacji określanej jako Tanganyika Drought Resistant (odmiana odporna na suszę z Tanganiki). W 1931 roku główny inspektor kawy Scott Labs, A.D. Trench, odbył podróż do Tanganiki (obecnie Tanzania), gdzie zauważył kawowca odporną na suszę, choroby i szkodniki w rejonie Moduli. Zebrane nasiona przywieziono do laboratoriów w Kenii, gdzie potwierdzono ich odporność na suszę. Z tych prac wyselekcjonowano właśnie SL28, która okazała się najcenniejszym wynikiem intensywnej pracy hodowlanej tego okresu.

Nazwa „SL” pochodzi od oznaczenia drzew wybranych do badań w laboratoriach Scott Laboratories w latach 1935–1939.

Pochodzenie genetyczne

Najnowsze badania genetyczne potwierdziły, że SL28 należy do grupy genetycznej Bourbon, co potwierdza jej wysoką jakość filiżanki oraz dziedzictwo cenionej linii Arabiki.

Historia Scott Agricultural Laboratories

Scott Agricultural Laboratories zostały założone przez kolonialny rząd brytyjski w Kenii w 1922 roku. Ich zadaniem było prowadzenie badań rolniczych, doradztwo i szkolenia dla kenijskich rolników. W laboratoriach zatrudniano m.in. entomologa, mykologa i hodowcę roślin.

Sekcja kawy została przeniesiona do laboratoriów w 1934 roku i miała do dyspozycji 24 akry ziemi przeznaczone pod uprawy kawy. Nazwa jednostki pochodziła od budynków – pierwotnie sanatorium zbudowanego w 1913 roku, wykorzystywanego jako szpital wojenny podczas I wojny światowej, nazwanych na cześć dr. Henry’ego Scotta, szkockiego misjonarza. Po przejęciu przez Departament Rolnictwa, nazwano je Scott Agricultural Laboratories.

Zarówno Scott Laboratories w Kenii, jak i stacja badawcza w Lyamungo w Tanganice, stały się głównymi ośrodkami badań nad kawą w Afryce Wschodniej. Prace prowadzono we współpracy z prywatnymi plantatorami i obejmowały m.in. próby porównawcze, szczepienia, przycinanie, wpływ zacienienia oraz uprawy międzyplonowe.

W 1944 roku zdecydowano o przeniesieniu badań nad kawą do nowej stacji w Jacaranda Estates (około 32 km na północ od Ruiru), która rozpoczęła działalność w 1949 roku. Dodatkowe stacje powstały w Upper Kiambu (1957), Meru (1958), Kitale (1938), Lake Victoria (1959) oraz Kisii (1957).

Może kawki?

Zobacz wszystkie
Indie Gundikhan Estate Natural Anaerobic

Indie Gundikhan Estate Natural Anaerobic

95,00 zł PLN

Indie Gundikhan Estate Natural Anaerobic

Jagody, Porzeczki, Czerwone Winogrona i Ciemna Czekolada

95,00 zł PLN
Christmas Blend Cofermented

Christmas Blend Cofermented

79,00 zł PLN

Christmas Blend Cofermented

Cukierki, Mleczna Czekolada, Pierniki i Cynamon

79,00 zł PLN
Kolumbia Wilton Benitez Tabi Anaerobic

Kolumbia Wilton Benitez Tabi Anaerobic

98,00 zł PLN

Kolumbia Wilton Benitez Tabi Anaerobic

Truskawki, Śmietanka, Jeżyna, Porzeczki i Liczi

98,00 zł PLN
Kolumbia Gin Infused LIMITOWANA EDYCJA

Kolumbia Gin Infused LIMITOWANA EDYCJA

76,00 zł PLN

Kolumbia Gin Infused LIMITOWANA EDYCJA

Ciemna Czekolada, Dojrzała Pomarańcza, Kardamon i Jałowiec

76,00 zł PLN
Kolumbia Kolonist Wine Barrel Aged

Kolumbia Kolonist Wine Barrel Aged

76,00 zł PLN

Kolumbia Kolonist Wine Barrel Aged

Czarna Porzeczka, Suszone Banany, Śliwki i Czerwone Wino

76,00 zł PLN
Kolumbia Coconut Lemonade Cofermented

Kolumbia Coconut Lemonade Cofermented

94,00 zł PLN

Kolumbia Coconut Lemonade Cofermented

Kokos, Kiwi, Laski Cukrowe i Rum

94,00 zł PLN
Kolumbia Peach Cofermented

Kolumbia Peach Cofermented

94,00 zł PLN

Kolumbia Peach Cofermented

Morele, Brzoskwinie, Guanabanana i Mleczna Czekolada

94,00 zł PLN
Kolumbia Exotic Crush MANGOSTAN cofermented

Kolumbia Exotic Crush MANGOSTAN cofermented

101,00 zł PLN

Kolumbia Exotic Crush MANGOSTAN cofermented

Mangostan i Liczi

101,00 zł PLN