gesha la cuchilla a matter of concrete mono rare specialty coffee

Kawa Gwatemala

Kawa z Gwatemali to klasyka kawowego świata. Znajdziesz tu ziarna o zrównoważonym smaku, słodkich nutach czekolady i orzechów, ale też świeżych owocowych akcentach. Wybierz kawę ziarnistą z Gwatemali wypaloną w najlepszych palarniach Europy.

Filtry

Pozycje: 0

Filtr

Nie znaleziono produktów.

Spróbuj użyć mniej filtrów lub wyczyść wszystkie filtry.

Kawa Gwatemala – smak tradycji i górskich upraw

Kawa Gwatemala to nie tylko produkt – to opowieść o miejscu, w którym klimat, gleba i tradycja tworzą ziarna o niepowtarzalnym charakterze. Gwatemala od lat uważana jest za jedno z najważniejszych państw na kawowej mapie świata. To właśnie stąd pochodzą jedne z najbardziej rozpoznawalnych kaw na świecie, cenione za równowagę smaku, przyjemną słodycz i delikatną kwasowość.

Jeżeli szukasz kawy, która sprawdzi się zarówno w przelewie, jak i w espresso, gwatemalska kawa arabica to świetny wybór. W naszym sklepie znajdziesz kawę ziarnistą z Gwatemali, pochodzącą wyłącznie z najlepszych europejskich palarni. Co ważne – prawie każdą z tych kaw sami testujemy, zanim pojawi się w ofercie. Dzięki temu wiemy dokładnie, jak smakuje i jakie nuty znajdziesz w filiżance.

Dlaczego kawa z Gwatemali jest tak ceniona?

Gwatemala kawa to połączenie doskonałego terroir z bogatym doświadczeniem lokalnych producentów. Uprawa kawy to tutaj niemalże tradycja narodowa – plantacje znajdują się na wysokości od 1200 do nawet 2000 m n.p.m., co pozwala ziarnom wolno dojrzewać, nabierać słodyczy i kompleksowych aromatów.

W Gwatemali znajdziesz aż 8 oficjalnie wyróżnionych regionów kawowych, z których każdy ma swoją specyfikę. Najbardziej znane to Antigua, Huehuetenango, Atitlán i Cobán. Właśnie stamtąd pochodzi wiele kaw, które znajdziesz w naszej ofercie.

Kawa z Gwatemali często bywa określana jako „bezpieczny wybór” – to dlatego, że oferuje dobrze zbalansowany smak, bez zaskakujących ekstremów. Ale nie oznacza to nudy! Wśród kaw z tego kraju znajdziesz ziarna o profilach od czekoladowych i orzechowych po owocowe i kwiatowe – w zależności od odmiany botanicznej i metody obróbki.

Smak kawy gwatemalskiej

Jak smakuje kawa ziarnista Gwatemala? Najczęściej spotkasz się z nutami gorzkiej czekolady, orzechów, karmelu, migdałów i miodu. W kawach z wyższych partii gór, pojawiają się też akcenty cytrusów, czerwonych owoców, czy jaśminu.

Niektóre kawy z Gwatemali oferują także delikatne nuty przyprawowe – cynamonu lub gałki muszkatołowej, co sprawia, że są ciekawe zarówno w przelewie, jak i w klasycznym espresso.

To właśnie za tę różnorodność i balans najlepsza kawa z Gwatemali jest ceniona przez baristów i domowych kawoszy na całym świecie (źródło: National Coffee Association USA).

Gwatemalskie odmiany i metody obróbki

W Gwatemali dominuje arabica, głównie odmiany Bourbon, Caturra, Catuai i Typica. Coraz częściej pojawiają się też mniej znane i bardziej unikalne odmiany, jak Pache czy Maragogype (tzw. „elephant beans”).

Przetwarzanie ziaren odbywa się najczęściej metodą washed – czyli obróbką na mokro. To właśnie dzięki niej smak kawy gwatemalskiej jest tak czysty i wyraźny. Ale w ofercie znajdziesz też kawy naturalne i honey – które dodają ziarnom słodyczy i owocowych akcentów.

Dlaczego warto spróbować kawy z Gwatemali?

  • Doskonały balans słodyczy i kwasowości

  • Profile smakowe: od czekolady i orzechów po czerwone owoce i cytrusy

  • Wysoka jakość obróbki – najczęściej washed, ale także honey i natural

  • Ziarna z najlepszych regionów: Antigua, Huehuetenango, Atitlán

  • Świeżo palona kawa od topowych zagranicznych palarni