Washed

Obróbka kawy: Washed, czyli myta lub inaczej " obróbka na mokro" 

W odróżnieniu od metody Natural, gdzie owoce kawy suszy się
w całości, proces Washed koncentruje się na szybkim usunięciu miąższu i skórki wiśni kawowych zaraz po ich zebraniu. Najpierw dojrzałe owoce trafiają do specjalnych zbiorników, gdzie są myte
i rozdzielane – ziarna, które unoszą się na wodzie, są odrzucane,
a te cięższe, które opadają na dno, przechodzą dalej.

Następnie owoce kawy są przepuszczane przez mechaniczne urządzenie, które usuwa skórkę i większą część miąższu, odsłaniając czyste ziarna.

Ale to jeszcze nie koniec! Ziarna są zanurzane w wodzie na kilka dni, by fermentacja usunęła resztki miąższu i nadała im gładką, zbalansowaną strukturę. Dopiero po tym procesie ziarna są suszone – albo na słońcu, albo w specjalnych suszarkach mechanicznych.

Dlaczego kawa Washed jest tak wyjątkowa?
Kawa obrabiana metodą Washed jest jak czyste płótno, na którym każdy smakowy detal jest wyraźnie widoczny. Dzięki dokładnemu myciu i fermentacji, ziarna kawy zachowują swój autentyczny charakter, bez zdominowania go przez nuty owocowe z miąższu,
jak to ma miejsce w przypadku metod naturalnych.

Kawy Washed są cenione za:
- Czystość smaku – każdy niuans jest idealnie wyeksponowany,
a profile smakowe są niezwykle zrównoważone.
- Wyraźną kwasowość – zamiast słodyczy, często można wyczuć nuty cytrusowe, kwiatowe i herbaciane, które nadają kawie świeżość.
- Zrównoważone body 


Metoda obróbki Washed jest standardem w wielu krajach Ameryki Łacińskiej i Afryki, gdzie czysta woda jest łatwo dostępna, a plantacje są dobrze zorganizowane. Konkretnie mowa tu o kawie z krajów takich jak Kolumbia, Gwatemala i Kostaryka, a także Etiopia (kolebka kawy). Produkują kawy o wyraźnych kwiatowych nutach, które zachwycają koneserów na całym świecie.

Chcesz spróbować kawy obrabianej metodą Washed? Odwiedź nasz sklep internetowy z kawą speciality i odkryj, jak czystość smaku i perfekcja mogą odmienić Twoje kawowe doznania!

Powrót do bloga