Geisha
Geisha – brzmi jak tajemnicza dama z Japonii, ale nie daj się zwieść! To nie jest mistrzyni ceremonii herbaty, a raczej gwiazda kawowego świata, która zdobyła serca i kubki smakowe koneserów na całym globie. Ta odmiana botaniczna kawy pochodzi z Etiopii, ale zdobyła swoją sławę dzięki panamskim farmerom, którzy ją przygarnęli jak zagubionego szczeniaka, a potem rozpieścili do granic możliwości.
Geisha to kawa o tak delikatnym charakterze, że mogłaby zagrać główną rolę w operze mydlanej. Jej smak to flirt między kwiatowym bukietem, delikatnymi nutami jaśminu, a intensywnym uderzeniem owoców tropikalnych – jakby ktoś wrzucił bukiet kwiatów do koszyka pełnego mango i papai, a potem wszystko to podlał szczyptą elegancji.
Ale uwaga! Geisha jest wymagająca – potrzebuje specjalnych warunków do wzrostu, niczym diwa, która domaga się tylko najmiększych poduszek i wody źródlanej. Ale kiedy już rozkwitnie, potrafi wynagrodzić wszystkie trudy najpiękniejszym, najcudowniejszym kubkiem kawy, który sprawi, że zapomnisz o istnieniu instantu. Więc, jeśli jeszcze nie próbowałeś Geishy, najwyższy czas sięgnąć po filiżankę i przygotować się na prawdziwą kawową miłość od pierwszego łyku!
Roślina
Krzak kawy Geisha to roślina o eleganckim, wyprostowanym pokroju, z długimi, wąskimi liśćmi, które są często ciemnozielone i błyszczące. Krzaki te mogą osiągać nawet 2-3 metry wysokości, a ich gałęzie są rozłożyste. W okresie kwitnienia krzak pokrywa się białymi, pachnącymi kwiatami, które wyglądają jak drobne, białe gwiazdki – przypominają kwiaty jaśminu.
Ziarna
Ziarna Geishy zanim zostaną wypalone, są małe i zielone o charakterystycznym podłużnym kształcie. Po wypaleniu przybierają ciemnobrązowy kolor i mają delikatne, lekko podłużne rowki biegnące przez środek. Są nieco większe i bardziej wydłużone w porównaniu do wielu innych odmian kawy. Wypalone ziarna Geisha często mają gładką powierzchnię i bogaty aromat, który zapowiada niezwykłe doznania smakowe – od delikatnych nut kwiatowych po intensywne akcenty owocowe.