Finca Milan

Finca Milan, Finca Riviera i Finca Buenos Aires są rodzinnymi farmami kawy. Ta pierwsza jest w posiadaniu jednej rodziny od ponad 40 lat. Farmy te zdobyły wiele nagród i mistrzostw za swoją kawę.
Finca Milan znajduje się w departamencie Risaralda, w centralnych podnóżach Andów w Kolumbii. Gleba w tym obszarze jest młoda i pełna składników odżywczych z pobliskich wulkanów. Pogoda tutaj ma szeroki zakres temperatur, sięgający do 30ºC w ciągu dnia i spadający do 15ºC w nocy. Pomaga to owocom kawy rosnąć z unikalnymi i interesującymi smakami. Z 250 hektarów ziemi w Finca Milan, 220 jest wykorzystywanych do uprawy różnych gatunków kawy, takich jak Caturra, Castillo, Pink Bourbon i Catiope. 

JULIO MADRID I ANDRES QUICENO 

Julio Cesar Madrid Tisnés jest producentem kawy w trzecim pokoleniu i poświęcił się produkcji wysokiej jakości kaw. To poświęcenie skłoniło go do skupienia się na produkcji odmian kawy, które są stosunkowo rzadkie w Kolumbii i znane są ze złożonych profili filiżanek, w tym odmian takich jak Sudan Rume, Yirgacheffe, Laurina i kilku innych. Córka Julio, Maria Antonia Madrid, jest biologiem, która badała wpływ organoleptyczny stosowania kultur starterowych mikroorganizmów w fermentacji kawy, pomagając Julio udoskonalić swoje metody przetwarzania. 

CZYM JEST PROCES MYCIA NITRO?

W procesie nitro wash, w pełni dojrzałe owoce kawy przechodzą kontrolowaną fazę stresu, która podnosi i obniża ich temperaturę do około 12 stopni. Pomaga to utrzymać owoce w optymalnym stanie do dalszego przetwarzania. Po rozdrobnieniu owoców, ziarna umieszczane są w specjalnym pojemniku zwanym bioreaktorem. Wewnątrz bioreaktora ziarna zaszczepiane są kulturami startowymi składającymi się z drożdży i bakterii, a także moszczem owocowym. Następnie bioreaktor jest uszczelniany i wstrzykiwany jest azot, aby stworzyć środowisko, które promuje aktywność metaboliczną mikroorganizmów. Na tym etapie temperatura, kwasowość i stopnie Brix są dokładnie monitorowane poprzez porównanie ich z poprzednimi danymi. Ten monitoring zapewnia, że ​​proces fermentacji jest prawidłowo zaplanowany i umożliwia rozpoczęcie utleniania. Po wyjęciu ziaren z bioreaktora są one suszone w suszarkach słonecznych, aż osiągną poziom wilgoci około 40%. Następnie są przenoszone do suszarek mechanicznych w celu dalszego zmniejszenia zawartości wilgoci do około 10% - 12%. Następnie ziarna przechodzą okres leżakowania trwający około 45 dni w magazynie, po czym zostają obłuszczone i przygotowane do eksportu. 

Powrót do bloga